Olav Lindqvist, sjuksköterska från Skellefteå
Olav Lindqvist med dödskortleken. Foto: Foto Åza Meijer

Kortleken som förbereder dig för döden

Lindqvist: Det är en oundviklig erfarenhet av att vara människa
2:05 min

Med hjälp av en kortlek ska samtalet om vård i livets slutskede bli lättare.

För att starta ett samtal om hur en person vill ha det i livets slutskede, kan en kortlek vara ett bra verktyg. Snart kommer en kortlek som heter Döbra att finnas tillgänglig. Det är via ett forskningsprogram som kortleken tagits fram och sjuksköterskan Olav Lindqvist beskriver kortleken som en början till ett samtal:

- Tyvärr drabbar det oss förr eller senare och det är svårt att prata om döende, död och sorg och hur man vill ha det. Då kan de här påståendena som finns på korten hjälpa till att starta ett samtal.

Det går inte att ta bort sorgen och saknaden i livet, men för att minska undvikbart lidande så har man jobbat fram kortleken. Den används då som en start på ett samtal om hur personer vill ha det i livets slutskede. Hur ska vården se ut och vad bör anhöriga tänka på? Det är ett sorteringsarbete som ska göras, där de tio viktigaste korten av lekens 37, ska hjälpa till så att alla runtom personen som ska dö vet vad som gäller:

- På så sätt kan alla vara medvetna och man kan känna sig mer förberedd säger Olav Lindqvist till P4 Västerbotten.

Olav Lindqvist är en av de ansvariga vid forskningsprogrammet Döbra vid Karoliska institutet och Umeå universitet.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".