Nicklas Sandström, moderat politiker i Västerbotten.
Nicklas Sandström. Kartan är ett förslag på hur regeringen vill dela in Sverige i sex regioner.
Västerbotten

Startskott för namninsamling mot ett Stornorrland

Nicklas Sandström: Angeläget att komma igång
0:59 min

Nu startar ett folkinitiativ även i Västerbotten för att få till en folkomröstning om Stornorrland.

Initiativet har titeln Rädda Västerbotten - stoppa stornorrland, och startar idag.

-Vi vill att Västerbotten fortsätter som ett län och att planerna på ett storlän stoppas och skrotas, säger Nicklas Sandström, moderat politiker i länet.

Både i Jämtland och i Norrbotten har man samlat in tillräckligt med underskrifter för att få till folkomröstningar om det Stornorrland som regeringen vill bilda 1 januari 2019. Nu startar alltså ett folkintiativ även i Västerbotten. Man har ett halvår på sig att samla ihop 21.000 namnunderskrifter.

För att det ska bli någon Norrlandsregion måste riksdagen först fatta beslut om det.

-Läget är det rätta nu när det inte kommer tydliga besked från regeringen om att man skrotar de här planerna, så känns det angeläget att komma igång med den här namninsamligen, säger Nicklas Sandström.

-Vi har jobbat och mobiliserat nu och har funnit att det finns ett brett stöd i Västerbotten för  namninsamlingen, och bakom den står dels folkinitiativet i Jämtland, en rad olika privatpersoner och Moderaterna och Liberalerna, säger Nicklas Sandström (M).

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".