FOTO: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Att skänk eller byta borta dina saker allt vanligare. Foto: JanErik Henriksson/Scanpix

Skänker bort prylar för klimatet

Daniel Eriksson: Återanvänd det istället för att bara slänga det.
1:15 min

Skänk bort din mjölk eller TV via Facebook istället för att slänga den. Allt fler grupper med fokus på återanvändning har vuxit fram i Västerbotten.

Vad gör du för att vara klimatsmart? Skriv till p4vasterbotten@sverigesradio.se och berätta!

2010 startades Facebookgruppen bortskänkes, mottages, ges, doneras, Umeå. Till en början var det endast ett 40-tal personer som var med men fram till idag har gruppen vuxit lavinartat och är nu uppe i över elva tusen medlemmar.

Den här typen av grupper där vem som helst kan skänka i princip vad som helst är bara en av många som finns i Västerbotten. En del grupper siktar in sig på att endast skänka bort medan andra är öppna för försäljning. Variationen på det som läggs upp i gruppen är stor berättar administratören Daniel Eriksson.

– Det kan ibland vara löjligt små saker som att den här vällingen behöver jag inte längre för att mitt barn har börjat med något annat är det någon som vill ha den. Till att folk som har gett bort bilar och båtar och vad som helst så att det är väldigt varierande men återanvänd det istället för att bara slänga det.

Återanvändandet står i centrum och tanken är som Daniel beskriver det att inte slänga bort. Det är blir också ett naturligt sätt att minska den klimatpåverkan som konsumtionen har.

Fredrik Nilsson som också är administratör i samma grupp som Daniel Eriksson tror att det har uppstått en trend med Facebookgrupper som skapar nätverk där det finns både ett solidariskt och miljötänk. Tack vare tekniken samordnar den och skapar en medvetenhet och ett intresse.

– Jag tror att de senaste trenderna har varit lite det här med miljötänket och mycket med second hand som har kommit tillbaka. Det ökar så klart intresset hos människor att man inte ska slänga saker i onödan utan spara på energin och miljön, säger Fredrik Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".