Ideelt arbete räddar projekt för invandrare och asylsökande i Skellefteå.

”Anderstorp United” - som är IFK Anderstorps projekt för asylsökande och invandrare - ser nu ut att få en fortsättning till hösten. Trots att bidragspengarna tar slut om några månader.

Förhoppningsvis lyckas man etablera ett samarbete med andra föreningar som också jobbar med integration.

- Det kommer att bli mycket ideellt arbete från föreningens sida, och att man kan få med föreningar som jobbar ungefär med det vi vill jobba med. Det säger Magnus Lindgren, projektledare för Anderstorp United.

Bidraget som man fick var på 300 000 kronor. Förutom lön till projektledare så har pengarna gått till inköp av bland annat gitarrer, fotbollar, overaller, med mera.

Det var i vintras som IFK Anderstorp fick beviljat bidrag för projektet. Då ville man ”skapa förutsättningar för att integrera invandrarbarn och -ungdomar mellan 7-20 år som bor i området så att de stannar kvar i Anderstorp”, som det hette då. Och Anderstorp United har fungerat bra, det säger en av deltagarna Amiri Abdishakur.

- Det betyder mycket för förut kunde vi inte umgås, säger han.

Han har varit i Sverige i ett och ett halvt år, och har ännu inte fått besked om han får stanna eller inte.

- Det är tråkigt för jag känner mig hemma här. Vi har inte fått något besked, det är bara att vänta, säger Amiri Abdishakur.

Det finns i dag cirka 40 personer i Anderstorp United. Det är folk från många olika länder, Etiopien, Kongo, Azerbadjan med flera. Vissa har uppehållstillstånd men andra väntar på besked.