Gunnar Marklund fastighetstekniker Eddahallen Skellefteå
Gunnar Marklund fastighetstekniker Eddahallen Skellefteå Foto: Magnus Bergner / SR
Skellefteå

Kritik mot att ersätta klor i badhus

"Tveksam till fullskaletester"
1:33 min

Nu kommer intern kritik mot att Skellefteå kommun ska genomföra tester
för att se om badhusens klor kan ersättas med ett kemiskt preparat.

Kloret som renar simbassängerna i Skellefteå har gjort att mellan 10 och 15 personer tvingats att sluta sina jobb på simhallarna.

Och nu ska Skellefteå kommun testa om kloret kan ersättas med en kemisk produkt från Skellefteåföretaget BioCool. Testerna ska genomföras i simhallarna i Lövånger och Byske, eventuellt också i sammabete med Norsjö kommun.

Det håller för hemmapolen och fotbadet, det andra är ett frågetecken!


Gunnar Marklund arbetar som fastighetstekniker på Eddahallen där Skellefteås största badhus också finns. Han har lång erfarenhet av badhusmiljö och är skeptisk till testerna.
– Vi vet vad klor är och vi har bra teknik för det, och att göra fullskaletester på Lövångersbor och Byskebor är jag tveksam till, säger Gunnar Marklund.


Enligt Gunnar Marklund så har tekniker tittat på produktbladen till den kemiska produkt som ska ersätta kloret.
– För långsam bakteriedödning. Det håller för hemmapolen och fotbadet men det andra är frågetecken, säger Gunnar Marklund.

Men företaget Bio Cool menar att preparatet kommer att fungera även i stora bassänger.
– Att den utövar sin effekt är ingen som vi behöver tvivla på.
Det är det praktikska hanterandet av produkten i daglig verksamhet som vi vill ha svar på, säger Håkan Eriksson som är produktutvecklare och säljare på företaget BioCool.

SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, har tittat på preparatet och de tester som gjorts. Där säger Jimmy Kjellén att preparatet borde fungera men att det är viktigt att hålla noggrann kontroll på bakteriehalten under testerna.

Men Gunnar Marklund är tveksam till testet.
– I min värld så kommer man ut på marknaden med en färdigtestad produkt, man kör inte den i badmiljöerna för det känns lite ofullständigt, säger Gunnar Marklund.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".