Här får alla duscha ifred – ett lyft för skolan
1 av 2
Nils Sundström, David Åhman och Leonni Manchen.
#skoldusch

Här får alla duscha ifred – ett lyft för skolan

Idrottsläraren: Stor ökning
1:20 min

Tidigare var det få elever på Bräntbergsskolan i Umeå som duschade efter idrotten. Nu gör fler än hälften det – efter att skolan gjort alla duschar avskilda.

– Ska jag göra en bedömning själv så duschar 50 procent av sjuorna, 60 procent av åttorna och 70 procent av niorna, förklarar idrottsläraren Lars-Gunnar Skoog.

– Det var mer förut att jag inte duschade, men nu har jag börjat duscha igen, förklarar Magdalena Raki, som går i 8B på skolan.

Under hela den tid hon har gått på skolan har det varit avskilda duschar. Men Lars-Gunnar Skoog jobbade på skolan innan väggar och draperier sattes in.

– Då var det låg duschfrekvens, men efter vi satte in dem blev det en stor ökning, säger han.

Men det finns fortfarande de som inte vill använda duschrummet på skolan, och att det ska bli 100 procent som duschar är ingen lätt uppgift, tycker Lars-Gunnar Skoog.

Vi idrottslärare kan naturligtvis påverka mycket.

Han tycker det är ett ämne som måste tas upp många gånger med eleverna.

– Samtidigt vet jag inte hur hård man kan vara, och hur hård man får vara. Man vill inte trampa någon på tårna, avslutar Lars-Gunnar Skoog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".