Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Samisk förskola i Umeå behöver barn

Publicerat torsdag 10 november 2016 kl 11.09
David Kroik: Det är helt avgörande för om de ska använda språket eller inte
(2:38 min)
Anna Tjäderborn
1 av 5
Anna Tjäderborn, skolchef förskolan Passaren i Umeå. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi.
Anna Tjäderborn
2 av 5
Anna Tjäderborn visar runt på den nya avdelningen, som börjar få samisk prägel. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi.
David Kroik
3 av 5
David Kroik tycker föräldrar har ett ansvar att skjutsa barnen. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi.
Pussel
4 av 5
Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi.
Samisk förskola
5 av 5
Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi.

Snart kan en samisk förskoleavdelning i Umeå vara verklighet. Redan nästa vecka ska barnen få komma till förskolan Passaren för samlat modersmålsstöd.

Men för att det ska bli verksamhet på heltid är nu upp till föräldrarna att flytta dit sina barn.

- Du är nu på förskolan Passaren, där den samiska avdelningen kommer att ligga längst bort i den här byggnaden i en paviljongdel.

Här på förskolan Passaren, där Anna Tjäderborn är skolchef, njuter barnen av den första snön som fallit i rikliga mängder över Umeå den senaste veckan. Här kommer också ett antal barn inom kort att lära sig samiska.

En resurspedagog har anställts i mitten av oktober, som läser samiska på halvfart och ägnar resten av tiden åt att bygga upp verksamheten. Från och med nästa vecka och fram till jul kommer de första barnen vara här en gång i veckan för samlat modersmålsstöd.

David Kroik har länge kämpat för att barnen, som idag är 1,5 och 4 år gamla, ska få samisk förskola.

- Det är helt avgörande för om de ska använda språket eller inte.

Det har varit runt tio barn som visat intresse för samisk förskola i Umeå. Att visa intresse och att faktiskt tacka ja till att flytta till förskolan här på Teg är dock olika saker.

I våras hade fyra barn tackat ja till att börja, men det behövs några till menar skolchefen Anna Tjäderborn.

- De barnen som kommer kanske är på befintliga förskolor och ska få möta förskola som de gjort tidigare också, så vår största utmaning det är att få x antal barn så vi får en bra verksamhet, säger Anna Tjäderborn.

En anledning till att det varit svårt att få ihop tillräckligt många barn har varit att Teg ligger för avsides för vissa föräldrar.

- Men jag hoppas ändå att man ska se en vinning av det när vi väl får igång vår verksamhet, säger Anna Tjäderborn.

- Man får ju räkna med att behöva köra sina barn, så är det ju. Kan man inte köra sina barn så får man ju vara i den verksamhet som finns närmast om man prioriterar det och då kan man inte förvänta sig att den ska vara på samiska, säger föräldern David Kroik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".