Susanne Rolfner Suvanto
Susanne Rolfner Suvanto Foto: Foto Åza Meijer

Äldres psykiska hälsa i fokus

"mormor super inte"
2:38 min

Susanne Rolfner Suvanto vill slopa 65 års gränsen.

Att riva 65 år gränsen och förstå att personer oavsett ålder kan drabbas av depression anser Susanne Rolfner Suvanto är rätt väg att gå. I dag har sjuksköterskan och magistern i vårdpedagogik besökt Skellefteå för att hålla en föreläsning:

- Vi kan drabbas av olika bekymmer oavsett ålder. Att då riva 65 års-gränsen kan ge stora förbättringar och förändringar för de här personerna säger hon till P4 Västerbotten.

Psykisk hälsa och ohälsa har vi inte uppmärksammat så mycket innan och det finns inte mycket forskning på området. Susanne R Suvanto berättar om att en mormor kan ha ont i armen men hon super inte. Det är en bild vi har att:

- Mormor är en varm och ömsint kvinna som inte super, hon är kanske en supermormor däremot. Det är den bild vi har. Och utan att förstöra den bilden så ska jag försöka berätta hur vi kan göra ett bättre arbete med äldres hälsa säger Susanne Rolfner Suvanto.

Susanne Rolfner Suvanto är även särskild utredare för att ta fram ett förslag till en nationell kvalitetsplan för äldreomsorgen. Den 31 mars 2017 ska hon vara klar med det arbetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".