EU-migranternas läger på Backen i Umeå. Foto: Helena Andersson/Sveriges Radio
EU-migranternas läger på Backen i Umeå. Foto: Helena Andersson/Sveriges Radio
Umeå

Nationella samordnaren på Umeåbesök

Samordnaren: Problematiskt med hemlöshet
1:24 min

I dag får Umeå kommun besök av den nationella samordnaren för utsatta EU-medborgare.

I morgon (15/11) ska husvagnslägret på Backen i Umeå där utsatta EU-medborgare bott i över ett år, tömmas. Barnfamiljer får flytta till Backengården men flera av tiggarna blir utan tak över huvudet.

I dag får Umeå kommun besök av Claes Ling-Vannerus som är nationell samordnare för utsatta EU-medborgare. Han reser runt i landet och kan konstaterar att hemlöshet är bekymmersamt.

-Det är klart att det är problematiskt att människor utsätts och att man har en hemlöshet i Sverige. Jag förstår att de har ett bekymmersamt läge, säger han.

Claes Ling-Vannerus har jobbat som nationell samordnare för utsatta EU-medborgare sedan i september. Han jobbar på länsstyrelsen i Stockholm som sedan i april har regeringens uppdrag att samordna arbetet med utsatta EU-medborgare som är tillfälligt i Sverige utan uppehållstillstånd.

Regeringen har avsatt 2 miljoner i år och 3,5 miljoner nästa år till samordning och målet är att alla olika myndigheters insatser ska bli ändamålsenliga och likvärdiga över landet.

-Att man säkerställer de rättigheter som den fria rörligheten inom EU innebär, en viktig pelare, men också de skyldigheter man har. Att vi tillämpar lagstiftningen lika för alla som bor här, säger Claes Ling-Vannerus.

Vad kan du hjälpa Umeå med?

-Se till att vi är överens och tillämpar rättsläget på det sätt som det är tänkt. Och lyfta fram andra goda exempel som sker i Sverige i övrigt. Se om det finns något man kan plocka upp eller bidra med, säger Claes Ling-Vannerus.

I november 2015 fanns 4.700 utsatta EU-medborgare i Sverige, enligt Polisen. Någon nyare siffra finns inte, enligt Claes Ling-Vannerus.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".