Fyrfackstunnor
Foto: Foto: Norrköping Vatten och Avfall

Källsortering utanför huset med fyrfackssystem

1:27 min

Källsortera i soptunnan. Det kan bli verklighet för flera kommuner i Umeåregionen som just nu ser över möjligheten att införa fyrfackssystemet.

Två 370 liters kärl med fyra fack för källsortering utanför huset, det är fyrfackssystemet. 
Bland kommuner i Umeågregionen är man just nu inne i ett idéstadie att införa systemet. Om idén skulle bli verklighet är det ett mer rättvist system vi får se i framtiden berättar Vännäs kommuns renhållningschef Inger Olofsson.

– Utifrån de plockanalyser som vi sett och gjort så ser vi att det är väldigt mycket, upp till 35-36 procent, producentansvarigtmaterial i form av tidningar och förpackningar som läggs i det brännbara avfallet och som idag går till Umeå Energi för förbränning, säger hon.  

I Lund var man först med fyrfackssystemet och redan år 2000 infördes det. Det var också här som idén om ett fyrfackssystem kläcktes och det är uppskattat för de som bor i kommunen berättar driftchef Anna Wilhelmsson Göthe på Lunds renhållningsverk.

– Man har varit väldigt nöjd med det här och gjort ett väldigt bra resultat och sorterat väldigt mycket. Vi har höga mängder sorterat material och sopmängderna har minskat, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista