Hockeyspelare drabbad av hjärnskakning efter tackling. FOTO: LEIF R JANSSON / SCANPIX
Hockeyspelare drabbad av hjärnskakning efter tackling. FOTO: LEIF R JANSSON / SCANPIX

Hjärnskakningar ökar kraftigt hos hockeyspelare

Antalet hjärnskakningar bland elithockeyspelare har ökat kraftigt sedan 1980-talet. Det visar en ny studie.

Studien från Luleå tekniska universitet (LTU), där hjärnskakningarna bland spelare i ett elitserielag kartlagts 29 säsonger i rad, visar att mer än en tredjedel av spelarna råkade under denna tid ut för hjärnskakning.

Forskarna har studerat antalet hjärnskakningar bland spelare i ett svenskt elitlag i ishockey under 29 säsonger i följd, från 1984 till 2013.

90 av de totalt 267 medverkande spelarna, alltså 34 procent, drabbades av totalt 162 hjärnskakningar under de aktuella säsongerna.

Upprepade hjärnskakningar är vanligt – 33 spelare hade 2-4 stycken och fyra spelare 5-6. Två hockeyspelare fick avsluta sina karriärer till följd av hjärnskakningarna.

Fördubbling senaste åren

Fram till sent 1990-tal förekom max 40-50 hjärnskakningar per 1000 spelade elitseriematcher. Sedan 2010 har den siffran fördubblats,  100 hjärnskakningar per 1000 matcher.

– Domare i SHL vittnar om att spelet blivit hårdare. Spelarna åker skridskor fortare och har bättre skydd, vilket gör det lättare att spela tufft, säger Mascha Pauelsen, doktorand i fysioterapi.

Forskningen från LTU visar också att hjärnskakningarna blivit kraftigare och att rehabiliteringen tar längre tid.

– Det tar längre och längre tid att återhämta sig, så det verkar som att smällarna blir svårare, äger Yelverton Tegner, professor i idrottsmedicin i ett pressutskick.

Studien visar att ökningen av hjärnskakningarna är reell och det handlar inte om att läkarna blivit bättre på att ställa diagnos.

Vill se tacklingsförbud

Professor Tegner vill se ett antal åtgärder för att minska antalet hjärnskakningar.  Förbud för tacklingar bland spelare under 16 år, rejäla avstängningar för oschysst spel och mindre axel- och armbågsskydd så att tacklingen känns mer för den som utdelar den.

– Vi måste tala om att det här inte ”bara” är en hjärnskakning, utan att det är en hjärnskada som kan ge livslånga men, avslutar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".