Maria Broman VD för destinationsbolaget Vistit Skellefteå
1 av 2
Maria Broman VD för destinationsbolaget Vistit Skellefteå Foto: Magnus Bergner / SR
Lars Pettersson, produktionschef på tekniska kontoret i Skellefteå.
2 av 2
Lars Pettersson, produktionschef på tekniska kontoret i Skellefteå. Foto: Linda Jones/SR
Skellefteå

Skellefteås julgranskris är avblåst

"Få som lämnade in"
3:36 min

Efter larm om ett julgransfritt Skellefteå så har nu kommunen fått in åtta ansökningar om bidrag för att sätta upp offentliga granar.

Tekniska nämnden brottas med att få budgeten att gå ihop och prioriterar mer av kärnverksamheten. I det läget blir det allt svårare att motivera kommunala julgranar.

I stället erbjöd kommunen bidrag till föreningar eller företag som kan tänka sig att sätta upp offentliga granar eller juldekorationer. Bidraget är på totalt 10 000 kronor per gran, hälften innan uppsättningen och resten efter att allt är bortstädat.

Men när tiden gått ut hade kommunen bara fått in fyra ansökningar och i det läget förlängdes ansökningstiden.

P4 Västerbottens rapportering om julgranskrisen fick stort genomslag både lokalt och på riksnivå, och när ansökningstiden gick ut i fredags hade totalt åtta ansökningar kommit in till kommunen.
Burträsk, Jörn, Boliden, Bureå, Lövånger, Torget Skellefteå, Innansjön och Båtvik.

Vi har ju ganska gott om byar så det är på de ställen där vi har haft granar tidigare som vi kan ställa upp med bidrag.

Men Innansjön och Båtvik får avslag med motiveringen att det aldrig har funnits någon kommunal gran där tidigare.
– Vi har ju ganska gott om byar så det är på de ställen där vi har haft granar tidigare som vi kan ställa upp med bidrag, säger Lars Pettersson som arbetar på Samhällsbyggnadskontoret i Skellefteå.

Skellefteås destinationsbolag, Visit Skellefteå, ägs till 49 % av kommunen och resten ägs av lokala näringsidkare.
Visit Skellefteå och en lokal entreprenör får nu kommunala bidrag för att sätta upp julgranen på torget i centrala Skellefteå. Det är också Visit Skellefteå som arrangerar skyltsöndag i Skellefteå.
– Skyltsöndag är en av de största familjeaktiviteterna under året och vi har ju avvaktat för att se om det var någon entreprenör eller förening som anmält sig för att sätta upp en gran. Men när ingen gjorde det så gick vi tillsammans med en entreprenör in, säger Maria Broman som är VD för Visit Skellefteå.

Skellefteå har tidigare satt upp mellan 15-20 kommunala granar. Många tycker att kommunen åtminstone borde ta ansvaret och kostnaden för granen på torget i centrala Skellefteå.
– Vi hade det förslaget uppe på bordet men Tekniska nämnden valde att dra kammen lika över alla, så det blev nej till gran på torget från nämnden, säger Lars Pettersson.

Men Maria Broman tycker att torggranen är ett kommunalt ansvar.
– Personligen tycker jag att vi är väl Sveriges 29:e största stad, då tycker jag att kommunen ska sätta en gran på stadens torg, säger Maria Broman.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".