Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Foto: Peter Öberg, Sveriges Radio.
Norrlands universitetssjukhus. Foto: Peter Öberg, SR.
Regionfrågan

(V) vill nollställa landstingens underskott

Bore Sköld (V)
0:45 min

Vänsterpartiet i Västerbotten vill nollställa landstingens ekonomiska underskott vid ett bildande av storregion.

Vid en träff i söndags mellan distriktsstyrelserna för Vänsterpartiet i de fyra nordligaste länen konstaterades att arbetet med regionbildningen går oroande snabbt. Vänsterpartisterna är positiva till en fyrlänslösning och menar att det är viktigt att en kommande region av den här storleken och med gles befolkning ges rimliga förutsättningar.

– Mycket av de här underskotten lever ju vidare år efter år, på grund av att vi har verksamheter som kostar mer och mer. Så man betar inte av skulder direkt. det som kommer att hända är ju mer nedskärningar, säger Bore Sköld, distriktsordförande i Vänsterpartiet Västerbotten.

Det finns mycket som ska redas ut innan de norrländska länen och landstingen går samman till en region. Hur man löser till exempel landstingens ekonomiska underskott har partierna inte börjat diskutera ännu. Vilka skattesatser som ska gälla, hur blir det med pensionsskulderna, och kollektivtrafiken? är andra frågor som väntar på svar.

– Det finns tusen och en saker att lösa inför regionbildningen, som hur vården kan bli bättre för invånarna, och vårdköerna, säger Nicklas Sandström, moderat opposititonsråd i landstinget.

Peter Olofsson, socialdemokratiskt landstingsråd, betonar att allt inte kommer att vara klart vid startskottet. Regionbildning tar tid.

– Tittar man på Västra Götaland till exempel så tog det 10-15 år innan man kunde säga att man hade nått alla de här delarna.

– Det finns saker som ska vara klara och de är inte speciellt många, och sedan måste man succesivt ta alla de här bitarna, säger Peter Olofsson, socialdemokratiskt landstingsråd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".