StorregionNorrland. Grafik: Liv Widell / Sveriges Radio
StorregionNorrland. Grafik: Liv Widell / Sveriges Radio

Jämtland kan ställas utanför Region Norrland

Peter Olofsson (S) landstingsråd om Region Norrland utan Jämtland
0:52 min

Jämtlands län blir utanför om Sverige delas in i sex storregioner, rapporterar både Sveriges Radios Ekot och SVT Nyheter Jämtland. Det vore olyckligt, säger Peter Olofsson, socialdemokratiskt landstingsråd i Västerbotten.

Det ska ha framkommit under det möte som civilminister Ardalan Shekarabi haft med allianspartierna under dagen angående den omdebatterade regionfrågan.

– Redan vid vårt första möte konstaterade jag att det överhuvudtaget inte finns någon majoritet i Sveriges riksdag för att Jämtland ska ingå i en storregion. Nu går även regeringen på den linjen och därmed kommer Jämtland inte finnas med i den fortsatta diskussionen, säger Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson till SVT Nyheter Jämtland.

I Jämtlands län finns ett stort motstånd mot regionbildningen. Över 20 000 personer har skrivit på en namninsamling där man kräver en folkomröstning i regionfrågan.

En regionbildning behöver ett underlag av minst fyra landsting för att klara framtidens utmaningar enligt utredningen Ansvarskommittén, påpekar Peter Olofsson, socialdemokratiskt landstingsråd.

– Jag ser ju gärna att vi har ett gemensamt ägande av bland annat universitetssjukvården så att vi kan göra de prioriteringar som behövs göras mellan länssjukvård och regionsjukvård.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".