Vindelälvsskolan i Sorsele
Vindelälvsskolan i Sorsele. Foto: Örjan Holmberg/SverigesRadio.

Sorsele lyfter alla lärares löner

Jenny Sjöström, lärare i Ammarnäs, om lärarlönelyftet
3:05 min

Sorsele kommun i Västerbotten ansluter sig till den ännu lilla grupp arbetsgivare som gör ett lokalt lärarlönelyft, utöver den statliga pott som delats ut.

Därmed kommer alla legitimerade lärare och förskollärare i kommunen att få 2 500 kronor mer i månaden, retroaktivt från den 1 juli. Kommunstyrelsen fattade beslut om detta på tisdagen.

På skolan i Ammarnäs välkomnas beskedet av lärarna.

– Jätteroligt, säger Jenny Sjöström som är 1-7-lärare sedan 20 år.

De statliga pengarna räckte till 14 lärare och kommunen skjuter till medel så att samtliga cirka 40 lärare omfattas.

– Vi vill först och främst försöka behålla de lärare vi har och även locka fler söka sig hit. Med lärarbrist i hela Sverige råder det ju en konkurrens på marknaden. Det här är ett sätt att få fler behöriga lärare, säger kommunalrådet Kjell Öjeryd (V).

– Vi har fått ett kvitto på att vi gör ett riktigt bra jobb och att kommunen och skolledningen värdesätter det jobb vi gör, säger läraren Jenny Sjöström. 

Den lokala fördelningen av lärarlönelyftspengarna har på många håll kritiserats för att skapa ett a- och ett b-lag bland lärarna. Många lärare har saknat en motivering till varför vissa får rejält påökt, andra ingenting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".