Skellefteå

EU-migranter stöttas av ideella och kyrkan

1:25 min

I Skellefteå har kyrkan och ideella krafter tagit ansvar för EU-migranternas boende under vinterhalvåret.

Under det gångna sommarhalvåret har Skellefteå kommun erbjudit EU-migranterna en uppställningsplats för husvagnar strax utanför Skellefteå. Där finns ingen el men kommunen har hämtat sopor och ställt dit enklare toaletter.
Men på vintern används den här platsen som snötipp, och då får EU-migranterna ställa sina husvagnar i anslutning till några av Skellefteås kyrkor.
– För dom allra flesta har vi lyckats ordna tillgång till el så att dom kan få värme i sina husvagnar, säger Anders Lundmark som arbetar inom St Örjans församling i Skelleftehamn.

Skellefteå kommun ger ett bidrag till kyrkan och de som hjälper EU-migranterna på cirka 100 tusen kronor, och kommunen hjälper också till med sophämtning och enklare toaletter.

Enligt Anders Lundmark så har några EU-migranter valt att bo kojor undangömda i skogen i utkanten av Skellefteå.
– Någon har ett litet gasolkök, två har enkla kaminer

Anders Lundmark känner de flesta av EU-migranterna i Skellefteå och när han räknar efter så får han det till 47 personer, varav 8-9 barn.
– Vi har 1-2 åringar, och den yngsta, som är sex månader, får bo i en privat lägenhet. De man tycker synd om är de barn som egentligen borde ha varit hemma i Rumänien och gått i skola, säger Anders Lundmark.

Kommunen stöttar alltså den här frivilla verksamheten, men EU-migranternas får inte gå i kommunens skolor.
– Vi har försökt att trycka på för att få dom att gå i skolan men just nu verkar det vara stopp, säger Anders Lundmark.