Unga vill inte använda kondom.

Det visar ny forskning.

Slarvet med kondom kan var en av förklaringarna till att könssjukdomen Kalmydia ökar dramatiskt i hela Sverige.

Förra året hade ungefär 32 000 svenskar klamydia. Här i länet drabbades 600 av sjukdomen och landstinget i Västerbotten låter nu sjuksköterskestudenter gå på krogarna i Umeå för att dela ut kondomer.

Men 18-19-åringar vill inte ha kondom. Det visar forskning från Linköpings universitet. Tonåringarna tycker att kondomen är oromantisk, pinsam och besvärlig.

- Kondomen gör att det blir ett avbrott, man måste plocka upp den ur fickan. Det kan vara avtändande, säger Sara och Linnea som båda är tonåringar i Umeå.

- Killar tycker ofta det är skönt när tjejen äter p-piller. De tycker att det räcker som skydd, då kan det vara svårt att ta upp det här med kondom, säger tjejerna.

Kerstin Granberg Lundberg är kurator vid universitetssjukhuset i Umeå och jobbar med satsningen på att dela ut kondomer.

- Slarvet med kondom kan bero på att vi i Sverige pratar mindre könssjukdomar nu än för några år sedan då hiv och aids fick mycket uppmärksamhet.

Det är många som blir smittade av Klamydia på sommaren.

- I augusti och september kommer vi nog att se en ökning, tror Kerstin Granberg Lundgren.

Den som har sjukdomen vet inte alltid om det. Symtomen kan vara vaga, det kan till exempel svida när du kissar. Både kvinnor och män kan få flytningar.

Klamydia kan leda till sterilitet. Det går att testa sig genom ett urinprov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista