Sonja Danielsson.
1 av 3

Sonja minns tillbaka: ”Det var ett kall”

Man träffade alltid samma sköterska och betalade ingenting. 90-åriga Sonja Danielsson jobbade inom vården i drygt 30 år, och är förbryllad över hur det ser ut idag.

– Det är människomisshandel, säger hon, och syftar på att patienten förväntas komma till läkaren – och inte tvärtom.

På 50-talet blev Sonja Danielsson från Fredrika färdig distriktssköterska och jobbade till slutet av 80-talet. Att hon en dag färdades med sex olika fordon förklarar en del – på den tiden behövde inte patienten åka till henne.

– Nu för tiden sker sjukvården i ambulanser och taxibilar, säger hon.

Under sin tid som distriktssköterska hälsade hon på alla barnfamiljer i byn hon bodde i, Slagnäs. Hon gjorde hembesök och besökte eleverna på skolorna. Man brukade säga att en distriktssköterska skulle ”följa patienten från vaggan till graven.”

En gång när jag besökte en skola sade en elev ”Men är du här OCKSÅ?!”

När jag ber henne dela med sig av något bra minne ber hon mig istället fråga om något dåligt minne. Det är färre av dem, helt enkelt.

– Det är där jag känner att jag har svikit. När folk har sökt min hjälp och jag känner att jag inte kan leverera, säger hon, och berättar hur mycket hon brann för yrket:

– Det var ett kall.

Visst hade hon mycket ansvar, men bilkörningen fick henne att koppla bort tankarna.

– Jag var tvungen att koncentrera mig på att köra, så den ena stressen avlöste väl den andra. Bilkörningen hjälpte mig, säger Sonja Danielsson.

Under den tiden som hon jobbade var den första kontakten med vården gratis, något som hon tycker man borde återuppta.

– Nu går man inte om man har ett litet sår, eller om man är lite ledsen. Man betalar inte för något som inte går att ta på. Sjukvården har inte tid att ta emot någon för ”ingenting”, som anser det. Men för personen som det gäller är det mycket, avslutar Sonja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".