Gun Rehnman, Örträsk
Gun Rehnman, Örträsk Foto: Agneta Johansson/SR
Västerbotten

Full fart på namninsamling mot Stornorrland

Gun Rehnman: Det går bra faktiskt
1:12 min

Det går framåt för den namninsamling som ska leda till en folkomröstning i Västerbotten om ett planerat Stornorrland.

Storregion eller inte, den frågan är flitigt debatterad just nu. Både runt om i landet och på regeringsnivå.

I förra veckan startade en namninsamling under  rubriken Rädda Västerbotten - Nej till Stornorrland.

-Jag tycker att det går bra. Vi har fått väldigt mycket reaktioner från mäniskor, säger Gun Rehnman i Örträsk, en av initiativtagarna.

Om man får ihop 21.000 namnunderskrifter på ett halvår så kan det bli en folkomröstning i regionfrågan i Västerbotten. Liknande namninsamlingar har gjorts i Jämtland och i Norrbotten och där förbereds just nu folkomröstningar.

Samtidigt pågår samtal mellan regeringen och Allianspartierna och Vänsterpartiet i regionfrågan, och civilminister Ardalan Shekarabi har sagt att man kan förvänta sig ett svar före jul.

I det förslag som riksdagen ska ta ställning till, om de får frågan, finns bland annat ett Stornorrland som först var tänkt att bestå av de fyra nordligaste länen men som nu består av tre län. Protesterna i Jämtland har lett till att de fått löfte om att slippa ingå i ett stornorrland. Så just nu består det tilltänkta stornorrland av Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland.

-Det kan ju knappast finnas något parti med någon slags självaktning i det här landet som inte bryr sig om vad folk tycker i den här frågan. Det vore ju dumt, säger Gun Rehnman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".