Flygövningen Nordic Air Meet, F18 klart för start på Kallax. Foto: Alf Lindbergh/Pressbilder.
Arkivbild från övningen Nordic Air Meet. Foto: Alf Lindbergh/Pressbilder.

79-åring åtalas: grävde sig in på militär flygplats

"Fyra äldre damer i rosa kläder som började gräva med en trädgårdsspade"
1:04 min

En 79-årig fredsaktivist med rötter i länet åtalas efter att ha olovandes grävt sig in på F21:s skyddsområde i Luleå.

Det var sommaren 2015 som en vakt som satt och åt lunch såg fyra äldre damer i rosa kläder som började gräva med en trädgårdsspade vid staketet som omgärdar Kallax flygplats.

De fyra hade en banderoll med texten "nu räcker det" och i ett vittnesförhör berättar vakten att de fyra gick över plattan och sedan mot avisningsplattan. Därefter kom en bil som vakten uppfattade var säkerhetspersonal från flygplatsen. Men kvinnorna bara gick runt bilen och fortsatte i riktning mot terminalen.

Deras syfte var att stoppa ett schweiziskt militärt transportplan som skulle avgå och som nu fördröjdes en halvtimme. 79-åringen säger i förhör att de ville protestera mot den flygövning i norra Sverige som USA och Nato var inblandad i.

Vid tillfället var det lite flygtrafik, men flygplatsen rapporterar att det kan vara svårt att upptäcka obehöriga på banan och att de kan innebära stora risker även för civil trafik, till exempel om ett ambulansflyg inte kan landa.

Nu åtalas 79-åringen och de andra kvinnorna för olaga intrång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".