Collage med landshövding Magdalena Andersson, pokémonen Pikachu på besök, och länsresidenset.
Landshövding Magdalena Andersson får pokémonfigurer och pokémonjägare på besök vid residenset i Umeå. Foto: Johan Gunséus, Lillemor Strömberg & Peter Öberg/Sveriges Radio.

Pokémonjakt hos landshövdingen

Landshövdingen: Bara trevligt
3:03 min

Historiska byggnader och offentliga konstverk har sedan några månader fler besökare än tidigare. Även landshövdingen i Västerbottens län, Magdalena Andersson, har fått oväntade besök.

Kring länsresidenset i Umeå finns numera inte bara ambassadörer och kommunalråd på visit hos landshövdingen, utan också Pikachu, Bulbasaur, Vulpix och de andra figurerna i mobilspelet Pokémon Go, och pokémonjägare som tassar in i trädgården.

Landshövding Magdalena Andersson spelar inte själv, men har fått ett positivt intryck.

– Jag tycker att det är ett fantastiskt sätt att få framförallt unga männniskor att röra på sig så mycket. 

– Bara trevligt, tycker landshövdingen som ännu inte kommit på någon celeber gäst på representationsmiddag med att spela, och som tackar för passningen att ta tillfället i akt att bjuda pokémonjägare på lite rundvandring och allmänbildning i residenset från 1894.

– Det är ju ändå en ganska imposant och häftig byggnad och att bara fundera litegrann kring vad som har hänt här, vad har man gjort och vad gör man. Det gör att det sätter igång andra saker också hos de som är ute och jagar Pokémon, ung som gammal.

– Det är inte bara unga som är inne i residensets trädgård och letar Pokémons, säger Magdalena Andersson, landshövding i Västerbottens län.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".