Luspengymnasiet
Theres Nilsson och Isabella Östhagen Foto: Anna-Stina Johansson
Storuman

Unga saknar tilltro för politiker

Isabella Östhagen: De säger mer än vad de gör
1:27 min

Mer än hälften av ungdomarna i Storuman tror inte på sina egna politiker.

Majoriteten i en enkätundersökning har svarat att de inte tror på politikerna i kommunen.

Jag tror det har att göra med att man aldrig ser till politikerna eller hör någonting.

Enkätundersökningen kommer från Luspengymnasiet i Storuman där eleverna Isabella Östhagen och Theres Nilsson som båda läser sista på samhälls- media programmet har varit med och gjort enkäten.

– De som har svarat  är många här ifrån Luspen och nior från Röbroskolan här i Storuman och Skytteanska skolan i Tärnaby, berättar Theres Nilsson.

Totalt är det drygt 120 ungdomar som har fått enkäten och ca 60 procent har svarat att man inte litar på lokala politiker. Men för Karin Malmfjort (S) som är en lokal politiker i Storuman var resultatet inget oväntat.

De politiska partierna brister med att synliggöra vad man har för värderingar.

Karin Malmfjord (S) tror också att brist på tillit kan bero på att man kanske har en bild av att politikerna i kommunen tar beslut i alla frågor.

– Vi har en flera nivåer av styrning, vissa beslut tas i Bryssel, andra på riksnivå och andra internationellt. Kommunlagen styr vilka frågor kommunen ska jobba med, vilket kanske inte alla vet, förklarar hon.

Enkätens syfte var att samla in statiskt som eleverna sedan skulle använda som underlag inför demokratitorget. Demokratitorget handlar om att politiker och unga ska mötas.

Det är väldigt viktigt med demokrati torget så vi får igenom våra åsikter och prata med politikerna på nära håll. 

Den sjätte december är det dags för ungdomarna att hålla i demokrati torget med ombytta roller. För då är det eleverna som har bestämt vilka frågor man ska lyfta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".