Juma Mahmodi och Husein Jafari
Juma Mahmodi och Husein Jafari. Foto: Åza Meijer/SR
Arbetsplatsbesök

Ungdomarnas andra hem tar dem vidare i livet och skolan

Ett nedslag på väg mot skjutsköteskeutbildningen
2:42 min

En verksamhet som hjälper till med läxor och svåra brev från myndigheter, 18 plus i Skellefteå har fullt upp.

Arbetsplatsen P4 besöker i dag sorterar under socialtjänsten i Skellefteå och där får invandrarungdomar hjälp och stöd. Det kan vara läxhjälp och studieteknik, kontakt med myndigheter eller körkortsteori när ungdomarna fyllt 18 år. Husein Jafari från Afghanistan kallar verksamheten 18+ för sitt andra hem:

- Jag har ingen familj i Sverige, så det betyder jättemycket för mig att vara här, säger Husein Jafari.

Husein Jafari går hit nästan varje dag direkt från skolan. D handlar det mest om att få läxhjälp med engelska och matematik, men också för att läsa teorin för att ta körkort.

Jag har ingen familj i Sverige, så det betyder jättemycket för mig att vara här.

Astrid Sjöström var det som hörde av sig till radion med ett brev om att hon har Skellefteås bästa jobb. Astrid har jobbat i verksamheten i tre år nu som pedagog med läxläsning och information om Svenska samhället. Verksamheten håller till i ett hus nära ett av Skellefteås gymnasieskolor och hit kommer även afghanen Juma Mahmodi ibland:

- När jag behöver hjälp kommer jag hit och det är mest med skolarbetet. Det har varit viktigt inför gymnasiet att allt har blivit rätt. Så när det har varit svåra ämnen, då har jag bara gått hit och vips så har problemet varit borta säger Juma Mahmodi och ler. 

Åtta personer jobbar i verksamheten 18+ i Skellefteå i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".