Anna-Karin Jatko, generaldirektör på Exportkreditnämnden och Fredrik Lundberg VD på Vimek i Vindeln.
Anna-Karin Jatko, generaldirektör på Exportkreditnämnden och Fredrik Lundberg VD på Vimek i Vindeln. Foto: Exportkreditnämnden och Vimek
Vindeln

EKN gjorde affär med Vitryssland möjlig

1:20 min

Utan Exportkreditnämndens, EKN:s, hjälp hade det kanske inte blivit någon affär för Vimek i somras med 126 skogsmaskiner på export till Vitryssland.

Idag får skogsmaskinstillverkaren Vimek i Vindeln besök av generaldirektören för den statliga myndigheten Exportkreditnämnden, EKN.

Utan EKN:s hjälp hade det kanske inte blivit någon affär i somras med 126 skogsmaskiner på export till Vitryssland.

-Jag tror att det hade varit svårt att genomföra affären utan EKN:S stöd, säger Vimeks VD Fredrik Lundberg.

Vimek i Vindeln har 25 anställda och gör skogsmaskiner, skotare och skördare för gallring och avverkning. De exporterar till ett 20-tal länder runt om i världen.

I juli blev en försäljning av 126 skogsmaskiner till den Vitrysska staten klar. Det var första gången Vimek tog hjälp av Exportkreditnämnden som är en statlig myndighet som mot en avgift försäkrar exportföretag mot risken att inte få betalt när man säljer till andra länder.

Idag kommer Exportkreditnämndens EKN:s generaldirektör Anna-Karin Jatko på besök till Vindeln och Vimek.

-Hon vill ju se våran verksamhet och se vad EKN har betytt för Vimek för att få den här affären att komma i lås, säger Fredrik Lundberg.

Så utan Exportkreditnämndens hjälp hade det kanske inte blivit en affär?

-Utan att vi fått igenom det här via vår bank och via EKN så kanske Vimek och våra ägare Cranab hade sagt att då är risken för stor. Då ingår vi inte avtalet, säger Fredrik Lundberg.

Generaldirektören Anna-Karin Jatko har ett särskilt uppdrag att öka kännedomen om Exportkreditnämnden bland små och medelstora företag.

EKN har regeringens uppdrag att främja svensk export och svenska företags internationalisering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista