Anders Sundström. Foto: Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio

Anders Sundström ska förhandla om Norrbotniabanan

"Banan är väldigt viktig"
1:32 min

Anders Sundström, tidigare Socialdemokratisk minister och idag styrelseordförande i KF och Coop Sverige, ska förhandla med regeringen om Norrbotniabanan.

Sundström ska ingå i en ny förhandlingsgrupp inom Norrbotniabanan AB.

– Mitt skäl är naturligtvis att jag tycker Norrbotniabanan är väldigt viktig. Det är nödvändigt att vi får en bättre järnvägstrafik upp till norra Sverige. Den kan inte stanna i Umeå, säger Anders Sundström.

Anders Sundström kommer att vara med i den förhandlingsgrupp som är på väg att sättas ihop efter ett beslut i Norrbotniabanans styrelse. Här ingår även Gusten Granström, vd för Norrbottniabanan AB och Hans Lindberg, styrelseordförande i bolaget.

Gruppen ska bland annat diskutera Norrbotniabanans finansiering med regeringen. Budgeten för Norrbotniabanan ligger på 25-30 miljarder.

Anders Sundström har nyligen utrett framtiden för Bromma flygplats, och den erfarenheten tror han blir viktig.

– Det är ju samma typ av frågor. Det är infrastruktur. Det är finansiering från flera olika håll, så att det har väl, väldigt mycket gemensamt. Ja, det är ett liknande tänk, kan man säga, säger han.

Bolaget Norrbotniabanan har även fått besked om att regeringen ska utse en egen förhandlingsperson. Alltså en person som för regeringens talan i förhandlingarna med Norrbotniabanans representanter.

Det är en viktig signal, anser Anders Sundström.

– Frågan lever och den rör sig åt rätt håll, men det är fortfarande långt ifrån att man riktigt drar igång på fullt allvar. Allt sånt här som sker nu gör att det här kommer närmare ett förverkligande, säger han.

Norrbotniabanan AB är det bolag som ägs av Region Västerbotten, landstinget i Norrbotten och ett antal kommuner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".