pappa, barn, lekplats
Arkivbild. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Många missar att söka föräldrapenningtillägg

En uppmuntran att dela lika på föräldraledigheten, tror LO
1:09 min

Föräldrapenningtillägget är inte så välkänt bland länsborna.

LO vill uppmärksamma om möjligeten att söka föräldrapenningtillägg från AFA försäkring som ger 10 procent extra utöver ersättningen från Försäkringskassan. Den gäller privat och kooperativt anställda arbetare.

Maria Bergström jobbar på Coop forum och fick information av facket att hon kunde få extra pengar under sin föräldraledighet. Hon sökte och fick pengarna i efterhand. Maria tycker inte att det är konstigt att så få söker eftersom så få vet om att försäkringen finns.

LO ser föräldrapenningtillägget som en uppmuntran att dela mer jämställt på föräldraledigheten, säger ordförande i norr Per-Erik Johansson. Han tror att pengarna kan få fler pappor att vara hemma med sina barn.

Möjligheten har funnits sen 2014 men än så länge är det enbart 4 procent av papporna i Västerbotten som ansökt om all de 180 dagar de har möjlighet till. Motsvarande siffra bland mammorna är 65 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".