Collage, skiss på en bensinmack och Jari Rekonius till höger.
I entrén till affären i byn har man skissat upp hur det kan komma att se ut med bensinmack och rastplats. Foto: Erik Iversen/SR.
Tips från publiken

Ja tack till mack i Adak

Jari Rekonius: Tack vare landsbygdsprogrammet lyckades vi
1:18 min

I byn Adak utanför Malå har byborna tack vare landsbygdsprogrammet lyckats få dit en bensinmack.

Den här nyheten kom till efter ett tips från vår publik. Tipsa du också på p4vasterbotten@sverigesradio.se

Tillsammans har Länsstyrelsen och Jordbruksverket landsbygdsprogrammet. Programmet är till för att kunna ge stöd och ersättningar som ska utveckla landsbygden och finansieras gemensamt av Sverige och EU.

I Adak utanför Malå har byborna lyckats få dit en bensinmack med hjälp av just landsbygdsprogrammet. Men det var nära att det inte blev någonting alls.

Redan 2010 ansökte man om pengar men då var de slut. 2015 gjordes ett nytt försök då blev man beviljade 50 procents finansiering men efter diskussion med resten av byn kom man fram till att summan ur egen ficka var alldeles för stor.

Räddningen blev istället att den gamla ansökan kunde annulleras och när man försökte på nytt gick det vägen.

– Tack vare landsbygdsprogrammet lyckades vi efter många om och men få det här projektet finansierat av Länsstyrelsen och Jordbruksverket med 90 procent vilket vi är väldigt glada över, säger Jari Rekonius.

Med hjälp av landsbygdsprogrammet fick byn strax över en komma två miljoner kronor till att finansiera macken, resten har byborna själva investerat. Jari Rekonius tror och hoppas att det kan innebära att byn får ett lyft.

– Vi vet att det kommer gynna butiken och dess överlevnad. Nu börjar det vända, folk vill inte bo i städerna, de vill ut på landet igen för de ser skillnaden på stress, ekonomi och allting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".