Andreas Löwenhöök, Carina Sundbom och Charlotta Enqvist  Treklöverna Skellefteå
Andreas Löwenhöök (M), Carina Sundbom (C) och Charlotta Enqvist bildar Treklövern i Skellefteå Foto: Magnus Bergner / SR
Skellefteå

Alliansen blir Treklövern

"Enklare om det varit Alliansen"
1:21 min

Efter Liberalernas avhopp från borgerliga alliansen i Skellefteå så bildar nu Centerpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna istället Treklövern.

För snart en månad sedans hoppade Liberalerna i Skellefteå av samarbetet med den borgerliga alliansen.

Enligt Liberalernas gruppledare, Andreas Westerberg, så var den utlösande faktorn att Moderaterna lämnat en öppning för att bygga den omdebatterade centrumbron i Skellefteå.

Men Moderaterna menar att dom inte ändrat uppfattning och vill i första hand se en flytt av E4 trafiken till Östra leden.

I och med Liberalernas avhopp så försvann också den borgerliga alliansen som politisk plattform. 
Kvar fanns Centerpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna som nu istället bildat Treklövern. 

Partierna säger att de ska samarbeta med en gemensam budgetprocess men det är oklart om det ska leda till ett gemensam budgetförslag. Treklövern ska samarbeta på en gemensam plattform inför valet 2018 men varje enskilt parti ska kunna profilera sig.

Och målet för Treklövern är som tidigare att kunna ta den politiska makten från Socialdemokraterna som styrt Skellefteå i drygt 40 år.

Den borgerliga alliansens fyra partier lyckades inte ta den politiska makten i Skellefteå under de cirka 15 år som samarbetet existerade, och det lär inte bli lättare för Treklöverns tre partier. Därför utesluter inte den nya borgerliga konstellationen i ett bredare politiskt samarbete för att kunna ta makten i Skellefteå. Ingen av de tre partierna kan däremot tänka sig ett samarbete med Sverigedemokraterna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".