Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Novlemaanege/ Nordmaling

Inga fler vindsnurror vid Gabrielsberget

Publicerat onsdag 23 november 2016 kl 15.31
Vindkraft
Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi

Planerna på fler vindkraftsverk runt Gabrielsberget i Nordmalings kommun i Västerbotten stoppas nu, rapporterar Sameradion. Den traditionella renskötseln hotas enligt mark- och miljödomstolen, som säger nej.

För tio år sedan fick företaget Svevind tillåtelse att uppföra 40 vindkraftverk på Gabrielsberget, sydväst om Nordmaling.

Företaget har ansökt om tillstånd för ytterligare sex snurror, men det stoppar nu mark- och miljödomstolen.

Några kilometer längre österut vill företaget Ava Vind AB resa upp 19 vindsnurror, men även här blir det nu nej.

Länsstyrelsens miljöprövningsnämnd har tidigare gett sin välsignelse till vindsnurrorna, men detta rivs nu alltså upp av mark-och miljödomstolen.

- Bolagen har inte visat att det är möjligt att föreskriva skyddsåtgärder som säkerställer att rennäringen och vindkraftverksamheten kan samexistera. Med hänsyn till den stora risken för att traditionell renskötsel helt kommer att upphöra i området om vindkraftparken byggs ut bedömer domstolen att intresset av att skydda rennäringens bedrivande i området överväger intresset av en vindkraftutbyggnad, säger Åsa Larsson, tekniskt råd vid mark- och miljödomstolen.

Det är samebyarna Vapsten och Vilhelmina norra samt Byrkije renbetesdistrikt från Norge som överklagat tillstånden.

Mark- och miljödomstolen har idag också beslutat om nya villkor för den befintliga vindkraftsparken på Gabrielsberget.

Domstolens villkor innebär bland annat att bolagen ska bekosta och uppföra en hage för att göra det möjligt att utfodra 1500 renar och att de ska bekosta utfodring i 30 dagar för de renar som befinner sig i området.

Skyddsåtgärderna omfattar även att bolagen ska tillhandahålla GPS-sändare för renar och bekosta extra personal till följd av det merarbete som uppstått efter byggandet av vindkraftparken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".