Influensan ger ofta hög feber, muskelvärk och hosta. Foto: Berit Roald/Scanpix.
Influensan ger ofta hög feber, muskelvärk och hosta. Foto: Berit Roald/Scanpix.

Influensan har kommit till Västerbotten

Smittskyddsläkaren: Smitta inte kollegor
3:03 min

Redan nu har säsongsinfluensan kommit till länet. Smittskyddsläkaren Stephan Stenmark säger att det nu är dags för personer i riskgrupper att skydda sig med vaccination.

En äldre kvinna i Skellefteå och ett barn i Umeå har fått diagnosen influensa typ A. Först om någon vecka vem man om det här var en tjuvstart på säsongen eller om influensan här med bredare smittspridning redan nu.

Vaccinerar man sig nu hinner immunförsvaret bygga upp ett skydd i tid, enligt smittskyddsläkaren Stephan Stenmark. Andra sätt att skydda sig och minska smittspridning är att tvätta händerna ofta, nysa och hosta i armvecket och inte i händerna och så att hålla både barn och vuxna hemma från jobb och skola.

– Det är en solidarisk handling, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Västerbottens län.

Personer i riskgrupper rekommenderas att skydda sig med vaccination. Är man över 65, har hjärt- kärlsjukdom, lungsjukdom eller andra svårigheter att andas, diabetiker eller har nedsatt immunförsvar kan man vara en av dem som bör skydda sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".