Anders Lidström, professor statsvetenskap. Foto Lari Honkanen/Sveriges Radio
Anders Lidström, professor statsvetenskap. Foto Lari Honkanen/Sveriges Radio
Storregionen

Statsvetare: Frågan om regionen kommer tillbaka

Anders Lidström: Ingen fråga man vinner röster på
0:50 min

Att det inte blir någon storregion i Norrland just nu förvånar statsvetaren Anders Lidström som menar att frågan ändå inte är död.

Det blir ingen storregion i Norrland den här gången, men frågan är lagd på is, inte i malpåse, menar Anders Lidström, professor vid statsvetenskapliga institutionen vid Umeå universitet.

– Det kommer fler val framöver och om allt större del av Sverige formerar sig i större regioner och det bara är Norrland kvar, då kommer frågan hit så småningom igen, säger han.

Han analyserar utgången av diskussionerna med att det varit otacksamt att driva opinion för storregionen, samtidigt som de som faktiskt drivit frågan, misslyckats med att förklara fördelarna med en storregion.

– Dels är det mer svårfångat, det som handlar om administrativa system. Sedan tror jag att politikerna måste bli bättre på att förklara fördelarna varför man ska ha en sådan här region, säger Lidström och fortsätter:

– Det är ingen fråga man vinner röster på, däremot kan man vinna röster på att driva motstånd, och det har en del partier varit känsliga mot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".