Kvinna som dansar.
Åsa N. Åström visar ett av dansstegen från föreställningen. Foto: Erik Iversen/SR.

Beskriver sin situation som asylsökande med dansen

Åsa N. Åström: Det ger så otroligt mycket.
1:21 min

Idag uppträder dansaren och koreografen Åsa N. Åström tillsammans med asylsökande kvinnor från Afghanistan i dansföreställningen Tur och re-tur.

Skulpturparken på Umedalen i Umeå kommer under lördagseftermiddagen bjuda på en dansföreställning utöver det vanliga.

Tillsammans med asylsökande kvinnor från Afghanistan har dansaren och koreografen Åsa N. Åström skapat en föreställning där kvinnorna själva med hjälp av dansen ska skapa sin berättelse om hur det är att vänta på besked om de får stanna i Sverige. 

De som medverkar i föreställningen väljer själva vad de vill vara med på men det innebär också att det fortfarande finns vissa frågetecken som måste rätas ut berättar Åsa N. Åström.

– Just nu vet vi inte ens hur mycket de är med i själva föreställningen. De är med och repeterar, vi tror att de förstår att det ska bli en föreställning. Men vi vet inte ens riktigt hur mycket de har förstått av vad vi gör, säger hon.

Valet av att dansen görs utomhus har sin förklaring berättar Åsa N. Åström. Hon förklarar känslan av att vara inlåst när man bor på ett asylboende och att de som bor där går miste om tillgången till en natur som de berörda inte känner till.

– Det blir en medgrej att lära sig att omfamna istället för att värja sig mot det. De säger åh vi fryser vi vill inte gå ut. Nej men vi går ut i alla fall och så provar vi och så lär man sig efter vägen, säger Åsa N. Åström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".