Varningsskylt för svag is
Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio

Förädiska isar i fjällen

Den senaste tidens väderväxlingar har gjort att isen i fjällvärlden inte lyckats frysa till ordentligt.

Snön ligger djup på många håll i fjällen, vilket kan locka till både skoter- och skidturer. Men den som ger sig ut bör vara aktsam - isarna är extra förrädiska i år.

– Isarna har inte vuxit till som de brukar, säger Per-Olov Wikberg på Naturvårdsverkets Fjällsäkerhetsråd.

Det är den senaste tidens växlingar i vädret som gjort att det kan innebära en stor risk att ge sig ut på de isar som kan ha bildats på sjöar vid fjällen.

Den tidiga kylan har gjort att tunn is lagt sig, därefter har det kommit en hel del snö vilken trycker ner isen så det kommer upp vatten i sprickor. Snön isolerar och det gör att sjöisarna inte har lyckats frysa till ordentligt när det senare varit relativt milt väder.

–Det är svårt att kunna uppskatta om en sjöis är säker och tillräckligt stark när det är snö på den, och med snöskoter kommer man enkelt och snabbt långt ut på isen. Eftersom de också har bra bärighet kan man komma långt ut även på svagare områden och där kan isen brista, eller så kan du köra fast i sörjan av vatten och snö, säger Per-Olov Wikberg.

De senaste tio åren har över 30 människor omkommit efter att ha gått igenom isen med skotern, enligt siffror från Sveriges snöskoterägares förbund. Nu under hösten har tre personer på kort tid drunknat på fjällsjöar i Arjeplogs kommun, rapporterar P4 Norrbotten.

Den som är på väg ut på en is bör mäta den först, för att se att den är tillräckligt kraftig för att hålla för en promenad eller en skotertur. Men man ska komma ihåg att även om man mätt och isen verkar okej där man står, kan det se helt annorlunda ut 100 meter bort, varnar Wikberg.

– Den här tiden på året är ofta en besvärlig tid att uppskatta om isarna starka nog för att bära dig eller en skoter och det krävs rejält med kyla för att de ska bli säkra igen, säger Per-Olov Wikberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".