Verktyg hos tandläkaren
Foto: Simon Paulin/SvD/TT
Publiken berättar

Karin: Jag grinade men tandläkaren fortsatte borra

Gick inte tandläkaren på många år
1:41 min

Det var inte så kul att vara ett litet barn och gå till tandläkaren på femtiotalet. Det berättar P4:s lyssnare om idag.

P4 morgon gästades idag av Folktandvården som berättar om nya sätt att prata tänder med barn i förskolan. Figuren Bodil Krokodil kommer med lekar och sånger och tandborstar.

Det här väcker minnen hos våra lyssnare. Flera minns med fasa när de var små barn och gick till tandläkaren på femtiotalet. Karin Johansson i Lycksele var 8 år när hon gick till tandläkaren för första gången. Tandläkaren var barsk och sade åt Karin att gapa stort. Sedan råkade tandläkaren borra genom kinden men slutade inte för det.

– Det gjorde fruktansvärt ont. Jag grinade men hon sa att det var väl ingenting, säger Karin Johansson.

Efter det här dröjde det många år innan Karin Johansson gick till tandläkaren igen. Senare fick hon dra ut alla tänder i underkäken och vågade inte le riktigt.

Nu ser tandvården helt annorlunda ut. Folktandvården lanserar Bodil Krokodil redan i förskolan och Karin har varit väldigt noga med sina barn och barnbarn när det gäller tänderna.

– Jag har inte velat att de skulle uppleva samma sak. Alla mina barn och barnbarn har jättefina tänder, säger Karin Johansson.

Vilka tandläkarminnen har du? Var med och berätta i P4: P4Vasterbotten@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".