Trimmade mopeder beslagtogs

Skellefteåpolisen slog igår till mot mopedister som körde på trimmade mopeder. Mer än hälften körde olagligt. Det här blir inte den sista kontrollen, det säger Micael Lindahl, chef för Skellefteåpolisens operativa avdelning.

30 mopedister stoppades, 17 av dem är nu misstänkta för bland annat olovlig körning och 13 av mopederna beslagtogs.

Många av mopederna var trimmade och då blir de jämförbra med lätt motorcykel. För att få köra en sån behövs körkort.

- Det händer många olyckor med trimmade mopeder, och det har kommit många rapporter om mopeder som kör för fort på gång- och cykelvägar. Och då vet vi att vi snart kommer att ha en allvarlig olycka eller en dödsolycka, och det kan vi inte acceptera. Det säger Micael Lindahl, chef för Skellefteå-polisens operativa avdelning.

De allra flesta av de misstänkta förarna är mellan femton och sjutton år gamla och har nu troligen ett bötesstraff att vänta. Föräldrar som vet om att deras ungdomar kör med trimmade mopeder kan bli misstänkta för tillåtelse av olovlig körning.

- I många fall har föräldrarna hjälpt till att trimma mopederna, säger Micael Lindahl.

Det handlar ofta om så kallade EU-mopeder, som i dag finns i två klasser. Klass ett får köras i högst 45 kilometer i timmen, klass två i högst 25. Dessutom finns de ”vanliga” mopederna, som får köras i högst 30 kilometer i timmen.

En av de beslagtagna maskinerna som i dag står i polisens garage, är en klass 1 moped som i dag kan köra 68 kilometer i timmen efter en del olagliga förändringar

- Man byter ut det främre drevet, som driver fram bakhjulet. Där sätter man dit ett större drev, säger Gunnar Österberg, yttre befäl vid trafikpolisen i Skellefteå.