Kommunal, äldrevård
Foto: TT

Kommunal varslar om strejk i äldrevården

Fackförbundets ordförande Tobias Baudin kommenterar
1:33 min

Kommunal varslar om strejk för omkring 1 000 undersköterskor inom privat vård.

På lucia, den 13 december, går bland andra 1 000 undersköterskor på privata äldreboenden och andra privata vårdinrättningar i strejk, enligt ett varsel i dag.

Fackförbundet Kommunal varslar om strejk för omkring 1 000 undersköterskor och andra medlemmar inom Kommunal inom privat vård. Dessutom varslar Kommunal om nyanställningsblockad.

Sammanlagt är det därmed 70 000 medlemmar i Kommunal som berörs av varslet, enligt förbundet.

I Västerbotten berörs två arbetsplatser av varslet. Det är Astridgården i Hörnefors samt Bäckabacka i Röbäck strax utanför Umeå, som om varslet träder i kraft går ut i strejk.

I våras tecknade Kommunal ett avtal med en extra lönehöjning för de offentliganställda undersköterskorna. I det avtalet höjdes lönerna generellt med 520 kronor. Men undersköterskornas lyft blev betydligt större, 1 020 kronor.

– Det här är en historisk seger, sa Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund då.

Nu vill Kommunal ha ett liknande avtal för de privatanställda. Men det finns ingen överenskommelse med arbetsgivarna i Vårdföretagen inom Almega.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".