Dagis på promenad
Arkivbild. Foto: Hasse Holmberg/TT

Personal ska bli bättre på upptäcka våld mot barn

Brottsoffermyndigheten har tagit fram material som ska hjälpa förskolepersonal om de misstänker att barn utsätts för brott.

Brottsoffermyndigheten har på regerings uppdrag tagit fram en handledning för förskolepersonal om brott, känslor och rättigheter.

Syftet är att ge förskolepersonalen kunskap om brott mot barn och ge dem stöd i att föra viktiga samtal om känslor och rättigheter med barn.

− För många barn som inte har det bra är vuxna på förskolan de enda som kan uppmärksamma och slå larm. Målet med handledningen som nu skickas ut till alla förskolor i landet är att fler utsatta barn ska få hjälp, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson i ett pressutskick.

Det finns ett stort mörkertal när det gäller brott mot barn. Personal i förskolan har, liksom andra yrkesgrupper som möter barn, en skyldighet att anmäla till socialnämnden om de misstänker att barn far illa.

Små barn förstår oftast inte att de blivit utsatta för brott och de allra minsta har inte heller ord för att berätta vad de varit med om.

– Vi vill att förskolepersonalen ska våga tänka in våld som en möjlig förklaring till när ett barn signalerar att det inte har det bra, förklarar Annika Öster, generaldirektör för Brottsoffermyndigheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".