Ola Dahlgren pekar på platsen vid Älvdala i Vännäs där lägenheterna ska byggas.
På Älvdala, ett stenkast från Umeälven, ska femton lägenheter i tre hus byggas. Foto: Erik Iversen/SR.

Vännäs satsar kooperativt

Ola Dahlgren: Bostadsbrist är det så kommunen behöver bygga mer.
1:11 min

Kooperativa hyresrätter blir allt vanligare i länet, sedan tidigare finns det i Skellefteå. Näst på tur är Vännäs kommun.

En Kooperativa hyresrätt är ett mellanting av vanliga hyres- och bostadsrätter. Det som är speciellt med boendeformen är att den är spekulationsfri. Det går alltså inte att göra en vinst på lägenheten men samtidigt har köparen en garanti på insatsen den dagen man flyttar.

Ola Dahlgren (S) sitter i föreningsstyrelsen och han tror att kooperativa hyresrätter kan vara en lösning på bostadsbristen.

– Kommunen behöver fler invånare och det här är ett sätt att också öka de möjligheterna, säger han.

Intresset för lägenheterna är stort berättar Ola Dahlgren. Just nu har man 25 intressenter som står på kö, hur man ska göra urvalet när det är dags för inflyttning är ännu inte bestämt. Vad som däremot är bestämt är att det blir femton lägenheter i tre hus och att inflyttningen kommer ske under hösten 2018. 

På Älvdala, där de tre husen ska byggas har också plats för fler hus i framtiden berättar Ola Dahlgren.

– Området är ju inte exploaterat fullt ut bara för att vi bygger de här tre husen. Det finns utrymme för fyravåningshus lite längre upp i backen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".