Svensk monsterpizza chockar skottar

Skottland ligger bakom kulinariska mästerverk som friterad Mars-choklad. Men nu erkänner ett gäng hungriga skottar sig besegrade i sin egen onyttiga nationalsport — av den svenska superpizzan Calskrove.

En Calskrove är calzone med ett inbakat skrovmål bestående av hamburgare och pommes. Pizzeria Tre Kronor i Skellefteå har serverat den i drygt tio år — och nu har ryktet om monsterpizzan även nått Skottland.

En användare på den skotska delen av nätforumet Reddit lade nyligen upp en bild på det västerbottniska skrovmålet och skriver: "Detta är skandalöst. Det här är en svensk grej — inte en skotsk. Vi blir utfriterade av svenskarna!"

Fler kommentarer följde med lika delar sårad nationell stolthet som kurrande magar. En användare föreslår att Skottland borde invadera Sverige. "Jag förstår inte riktigt vad det är jag tittar på, men jag vill bita i den", skriver en annan.

The Scottish Sun plockade upp nyheten och ber Sveriges ambassad i London att förklara.

Svenskar är påhittiga, och eftersom mat är ett stort intresse för många fortsätter flera spännande rätter att dyka upp. Men det här är ingen utmaning och jag hoppas att vi kan fortsätta att lära av och inspirera varandra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".