Diskussionerna om vad kulturaktörerna i Umeåregionen saknade från Kulturhuvudstadsåret gick varma. Från vänster konstnären Gunilla Samberg och Hanna Sondell från Umeå kommun.
Diskussionerna om vad kulturaktörerna i Umeåregionen saknade från Kulturhuvudstadsåret gick varma. Från vänster konstnären Gunilla Samberg och Hanna Sondell från Umeå kommun. Foto: Cecilia Gustafsson/Sveriges Radio
Umeå

Saknad efter Kulturhuvudstadsåret

"Blir enklare att ta till sig kulturen"
2:17 min

Kulturutövare i Umeå möttes för att prata om vad de saknar från Kulturhuvudstadsåret 2014, som placerade staden i blickfånget.

Kulturhuvudstadsåret 2014 var ett år som delvis kom att dela Umeå i två läger. Det säger konstnären Gunilla Samberg som var med på work shopen som ordnades för att diskutera kring hur man kan lära av arrangemanget.

– Det blev ett flöde av resurser till Umeå, men det var väldigt mycket riktat till institutionerna i första hand. Så man kan väl säga att de frilansande skaparna, konstnärerna, som jag representerar kände sig förbigångna och inte inkluderade, säger Samberg.

Kultur för att lyfta staden

En annan kritik handlade om att arrangemanget i allt för hög grad ska ha utnyttjats för att främja näringslivet. Det här kommenterar Fredrik Lindegren, som var konstnärlig ledare för Umeå2014.

– Att kultur har används som ett sätt att lyfta Umeå som stad eller plats att besöka, det har förekommit väldigt flitigt. Och det är klart att det kan finnas synpunkter på det också.

När Kulturnytt pratar med Eva Conradzon som är projektledare för Umeå sameförening tycker hon att positionerna för samisk kultur faktiskt har flyttats fram sedan dess. Det här trots oron som fanns innan om att Kulturhuvudstadsåret bara skulle bli ett tillfälligt uppsving.

"Enklare att ta till sig kultur"

När vi pratar med kulturutövarna säger de att de saknar den uppmärksamhet från både riksmedia och internationell press som de fick under 2014.

Därför vill de gärna samla kulturen i regionen under ett gemensamt tema, precis man gjorde under Kulturhuvudstadsåret med de samiska årstiderna.

Det här tror Hanna Sondell, som är med och arrangerar träffen, skulle öka folks intresse att ta del av kultur.

– För lokalborna blir det lite enklare att ta till sig kulturen för man vet att "det är 2014 nu och det är kulturhuvudstadsår, så då har vi mycket kultur". Annars kan jag tänka mig att många tänker att "det där känns lite för svårt för mig och det går jag inte på".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".