Kristina Sundin Jonsson.
Skellefteås kommunchef Kristina Sundin Jonsson tycker att man historiskt sett gjort alldeles för lite för de nyanlända och vill ändra på det. Foto: Marit A Israelsson/Sveriges Radio
#nästasteg

Nya kommunpengar för nyanlända

"Vi måste göra mycket mycket mer"
1:23 min

I fjol fick Västerbotten 200 miljoner kronor extra för att klara flyktingmottagandet och nu delar regeringen ut fler välfärdsmiljarder. Umeå och Lycksele får mer, Skellefteå mindre.

De pengar som kommunerna fick i fjol har i stor utsträckning gått in i den ordinarie verksamheten. Det visar en genomgång som P4 Västerbotten har gjort.

- Förstärkningarna som vi fick har varit nödvändiga och bra, tycker Kristina Sundin Jonsson som är kommunchef i Skellefteå som är den kommun i Norrland som ifjol fick absolut mest pengar, 71 miljoner kronor.

Här har det också blivit en del extra satsningar. Till exempel har man anställt personal och skapat särskilda mötesplatser i Lövånger, Boliden och Jörn.

Det är bara en av alla de saker vi gör men det räcker inte. Vi måste göra mycket mycket mer, menar Kristina Sundin Jonsson.

Och möjligheterna finns, för nu i december ska regeringen fördela ut ytterligare tio miljarder kronor till kommunerna. Enligt det preliminära förslaget kommer Umeå, som nästa år ska växla upp sitt arbete och ta emot fler nyanlända, att få dubbelt så mycket pengar jämfört med i år, cirka 50 miljoner kronor.

Lycksele kommer också att få dubbelt så mycket, medan Skellefteå får ungefär tio miljoner kronor mindre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".