Jan Astlin
1 av 2
Speditören Jan Astlin i Skellefteå uppmanar företag att haka på initiativet studieplatser Foto: Marit A Israelsson/Sveriges Radio
Yawe Dalaus.
2 av 2
Yawe Dalaus satsar på att bli lastbilschaufför och tränar på svenskan hos speditionsföretaget Foto: Marit A Israelsson/Sveriges Radio
#nästasteg

Studieplats hos företag ger nyanlända nya chanser

"Studieplatser is the shit"
3:47 min

Globala företaget Greencarrier som har tio anställda i Skellefteå har senaste två åren tagit emot nyanlända på så kallade studieplatser vilket lett dem vidare till jobb och utbildning.

Enligt initiativtagaren Jan Astlin handlar det om alla måste göra sitt för att samhället ska fungera bra.

- Även om man som arbetsgivare inte har utrymme att anställa så kan man kanske prata svenska med en nyanländ på fikarasten någon gång i veckan, konstaterar han som just nu har Yawe Dalaus som språkpraktikant.

För mig betyder det mycket både för att språket och för att de håller på med det jag vill göra i framtiden, berättar han.

Konceptet med studieplatser har fått viss spridning hos andra företag i Skellefteå via Arbetsförmedlingen, men Jan Astlin hoppas att fler ska förstå vilken enkel men värdefull insats studieplatsen är.

- Gör det bara, säger han och skrattar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".