Sjukvårdspersonal i korridor. Foto: Henrik Montgomery, TT.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Hälsa och sjukvård

Skiftarbetets avigsidor ska kartläggas

Projetkledare: Kan vara komplicerat att få ett livspussel att gå ihop
1:12 min

Nu ska landstinget vara med och forska om hur man kan förebygga problemen med skiftarbete.

– Det är komplicerat att lägga ett bra schema. Det kan vara komplicerat att få ett livspussel att gå ihop. Kan vi då komma med idéer och tips så är det ju bra, säger Ulla Olofsson som är projektledare på landstinget.

Skiftarbete kan vara slitsamt, men det ska vara möjligt att arbeta skift ända fram till pension utan att behöva drabbas av några allvarliga sjukdomar. Det hävdar de som leder ett nystartat forskningsprojekt om skiftarbete. Det genomförs av Västerbottens läns landsting, Stressforskningsinstitutet i Stockholm och företaget Time Care.

Skiftarbete kan påverka sömn och balansen mellan arbete och fritid, och det kan också slita på hälsan. Men i dag saknas kunskap om hur problemen kan förebyggas.

Målet för det här tvååriga forskningsprojektet är att förbättra levnadsvillkoren för de som jobbar skift. Först ska landstingsanställda som jobbar skift få besvara en webb-enkät, om deras hälsa och arbetstidsmodell. Därefter kommer omkring 200 av dem att vara med i en mer ingående studie. De kommer också att få utbildning om sömn och livsstil, och man ska också ge dem återkoppling på hur deras scheman ser ut ur ett hälsoperspektiv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".