Hemmagjorda skyltar med text där det står "Rädda LSS".
Foto: Privat.

Kämpar för sin assistans

Maria Sjöström: Bara fokus på kostnader och det tycker inte vi är okej
0:45 min

Idag hålls manifestationen "Assistans är frihet! Rädda LSS" i hela landet. I Umeå väntas stor uppslutning samtidigt som det är internationella funktionshinderdagen.

I över 20 städer i Sverige kommer manifestationen "Assistans är frihet! Rädda LSS" att hållas. Syftet är att värna om assistansersättningen i lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.

Maria Sjöström är ansvarig för manifestationen i Umeå och är engagerad i föreningen för rörelseförhindrade barn och unga, RBU, i Umeå. Hon tror och hoppas att det blir en dag då de kan göra skillnad.

– Tanken med den lagen (LSS) var att kunna ge funktionsnedsatta goda levnadsvillkor och leva ett liv som alla andra och delta i samhällslivet. Idag så är det bara fokus på kostnader och det tycker inte vi är okej, säger hon.

Samtidigt som människor manifesterar runt om i Sverige och i Umeå är det också den internationella funktionshinderdagen. Att dessa två händelser sammanfaller är ingen slump berättar Maria Sjöström.

– Det här är en dag då funktionsnedsatta verkligen kan få synas och höras och det tror jag faktiskt att vi gör, säger hon.

Klockan halv 12 idag äger manifestationen rum på Renmarkstorget i Umeå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".