Nils Öberg, Kriminalvårdens generaldirektör
Nils Öberg, Kriminalvårdens generaldirektör, säger att andelen återfallsförbrytare nu är nere under trettio procent. Foto: Niclas Sandberg

Mindre än var tredje återfaller i brott

Kriminalvårdens generaldirektör om frivården i Umeå
1:20 min

Allt färre dömda brottslingar återfaller i brott. Det säger kriminalvårdens generaldirektör Nils Öberg, som besökte Umeås frivård i slutet av veckan.

Enligt Nils Öberg fungerar frivården i Umeå ovanligt bra, den kommer att användas för att utveckla Sveriges kriminalvård ytterligare.

Vår viktigaste uppgift i kriminalvården är att förhindra ny brottslighet, när vi gör det i frihet så är det mer effektivt. Vi får bättre resultat.

Andelen dömda som återfaller i brott efter tre år har sjunkit med 10% under de senaste tolv åren. Bara en av tre dömda återfaller nu i brott.

Många inblandade.
Kriminalvården vill fortsätta utveckla sin frivård och har bland annat tagit till sig en Kanadensisk metod som bygger på att den dömda att själv ifrågasätter sin världsbild, självbild och sina värderingar.

Umeås framgångskoncept bygger däremot på någonting annat menar Öberg.

—Det jag tycker man har gjort på ett väldigt bra sätt här i Umeå, är att förstå att den som döms till frivård, möter många individer i frivården, säger han. 

—Det är olika personer i olika roller. Nu jobbar man i team i Umeå, dom har en samplanering och talar samma språk och har en gemensam stratergi. Den som döms till frivård i Umeå möter en rad personer som jobbar på samma sätt, säger Nils Öberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".