Åsnan Bertil tillsammans med Islandshästen Sota. Foto: Åsa Enarsson Harder
Arkivbild: Åsnan Bertil och hästern Sota har ingenting med åsnan och hästen som befann sig på vägen att göra. Foto: Åsa Enarsson Harder

Åsna, häst och svan störde trafiken

Några ovanliga djurlarm kom in till polisen i Västerbotten på fredagen. En åsna, en häst och en svan var alla ute på vägarna i biltrafiken.

Först handlade det om en dynamisk duo, bestående av en vit häst och en åsna, som vid lunchtid var på rymmen i byn Dragnäs.

En förbipasserande trafikant försökte fånga in djuren, men det gick inte eftersom de inte hade grimmor. Djuren var då på väg i riktning mot länsgränsen till Norrbotten.

Några timmar senare visste inte polisen hur det gått för rymlingarna.

– Vi får hoppas att de har hittat hem, säger Börje Öhman, kommunikatör på polisens ledningscentral i region Nord.

Enligt honom är det ovanligt med larm om tamdjur i trafiken i regionen, som innefattar länen Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland.

– Det är inte så vanligt. Det är några hästar som rymmer emellanåt. Annars är det hundar som råkar ut för trafikolyckor ibland.

Vid fyratiden kom ett nytt samtal, den här gången från Åmsele, knappt tio mil söder om Dragnäs. En blodig, och troligen påkörd, svan gick på vägen och verkade inte kunna flyga.

– Vi skickade dit en eftersöksjägare utan krav på återrapportering. Man kan räkna med att han avlivade svanen, säger Börje Öhman.

När det gäller viltolyckor i allmänhet beskriver han läget som "katastrofalt".

– Jag tror jag har 20 viltolyckor det här dygnet hittills. Det är mycket mer viltolyckor än normalt, säger Öhman som framför allt har märkt en ökning i rådjursolyckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".