Sebastian Sjöquist och Tomas Härdin.

Umeåforskarnas låda ett steg närmare månen

Ingenjören: Det finns ett antal mysterier
1:21 min

Rymdföreningen i Umeå som ska bli först i världen med en låda på månen har kommit långt i det tekniska arbetet.

– Den första prototypen borde vara klar någon gång vid nyår, förklarar Sebastian Sjöquist som är projektledare för Space Science Sweden, som består av en grupp forskare och studenter i Umeå.

Vi har tidigare berättat om föreningen, och om planerna på att mäta de statiska elektriska fälten på månen med hjälp av en liten låda som ska skjutas upp till månen under 2018.

Ingen har gjort det tidigare och det är intressant för en ganska stor grupp vetenskapsmän som vill veta det här.

Och det finns en del frågetecken som gruppen hoppas kunna reda ut.

– Det finns ett antal mysterier som har kommit efter Apollo framförallt. Det är väldigt statiskt laddat på månen, och man tror att det flyger mycket damm där. Det ger upphov till mycket effekter, bland annat blir det som sandstormar, förklarar Tomas Härdin, som också jobbar med projektet.

Vad tror ni - kommer lådan fram?

– Vi kommer nog iväg. Den stora frågan är om landningen kommer lyckas. Och där är det nog ganska på eller av - antingen landar den inom hundra meter från där det är tänkt, eller så kraschar landaren, säger Tomas Härdin.

Kollegan Sebastian Sjöquist är, hur det än blir, nöjd med det roliga arbetet som han fått jobba med de senaste åren.

– I vilket fall så har vi fått vara med om den här resan från konceptidén till uppskjutningen. Och händer det något under uppskjutningen så är det utanför våran makt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".