Sofia Jannok
Sofia Jannok överlämnar brevet från Standing Rock Sioux Tribe till en företrädare för Nordea, som har intressen i oljeledningen. Foto: Jörgen Heikki / Sameradion & SVT Sápmi

Sofia Jannok jublar över stoppad oljeledning

Sofia Jannok: Jag trodde inte det var sant
1:22 min

Oljeledningsprojektet DAPL i North Dakota stoppas av amerikanska myndigheter. Sångerskan och aktivisten Sofia Jannok är en av dem som engagerat sig mot bygget.

Dakota Acces Pipeline är en mer än 190 mil lång oljeledning som är tänkt ska transportera råolja från oljefält i North Dakota till rafinaderier i Patoka i Illinois.

Företaget som står bakom bygget hävdar att en ledning är mer ekonomisk och mer miljövänlig än tansport via järnväg.
Företaget vill dra ledningen under Missourifloden, igenom naturvårdsområden och genom områden som ursprungsbefolkningen har rätt till. Men planerna har väckt starka protester både av miljöskäl och för att bygget skulle inskränka ursprungsbefolkningens rättigheter.

Nu har Obamaadministrationen nekat oljebolaget rätten att dra ledningen genom ursprungsbefolkningens reservat. Och Sofia Jannok är förstås glad - även om hon inte vågar ta ut några segrar i förskott.

- Vi är jätteglada idag. Jag följer vännerna därborta som ser det som en seger, men jag försiktigt positiv inför framtiden för oljeledningen är ju inte helt stoppad, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".