Salah Shams på Baldergymnasiet
Salah Shams på Baldergymnasiet Foto: Åza Meijer
Skellefteå

Elevrekord på Språkintroduktions-programmet

Det är rekord i antal elever på Språkintroduktionsprogrammet på Baldergymnasiet i Skellefteå.

P4 Västerbotten lyssnar med Salah Shams som jobbar som stöd för invandrarungdomar i Skellefteå på Baldergymnasiet. Språkintroduktionsprogrammet är nu det största programmet av alla på den gymnasieskolan:

- Vi har cirka 230 elever som går språkintroduktion, vilket är det störa antalet vi haft någonsin berättar Salah Shams.

Med väldigt varierande arbetsuppgifter så finns han där som stöd och hjälp med allt från läxor, sjuksköterskebesök och stöd i klassrummen. Salah har massor att göra, inte minst med tanke på att det är fler elever än tidigare som han ska finnas till för. Salah började på Baldergymnasiet för åtta år sedan. Det han ser som det största problemet med sitt arbete är att Balder ligger centralt till, vilket visa sig betyda tillgänglighet för fler än eleverna:

- Det jag skulle vilja se är hårdare kontroller av vilka som är i huset. Det får inte bli en fritidsgård där alla hänger. Det här är en skola och det borde vara mer kontroll på vilka som är här säger han.

Ett annat förslag för att integrationen ska fungera bättre är att dela upp språkintroduktionsprogrammet på fler skolor, inte bara på Baldergymnasiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".