Stress
Foto: TT

Stor stressklyfta mellan könen

Samtidigt sticker inte Västerbotten ut som mer ojämställt
1:14 min

Västerbotten har landets största skillnad mellan stressnivån hos män och kvinnor, det visar nya siffror.

Julen är en stressig tid för många. I Västerbotten uppger 13 procent av befolkningen att de är stressade, men vi har landets största skillnad mellan stressnivån hos kvinnor och män.

– Kvinnor arbetar på det hela taget mer, och kombinerar hemarbete och yrkesarbete. De har också ofta koordinatorrollen i familjen, vilket innebär att man tar mer ansvar, säger Torbjörn Åkerstedt, professor vid Karolinska institutet, till Nyhetsbyrån Siren.

Blickar vi norrut så tar Norrbottningarna det betydligt lugnare, där uppger 10 procent att de känner sig stressade, enligt den senaste nationella folkhälsoenkäten, som publiceras av Folkhälsomyndigheten.

Mest stressad är man i huvudstaden, 16 procent av stockholmarna upplever stress.

Men det är stora skillnader mellan könen. Kvinnorna är betydligt mer stressade än männen, och allra störst skillnad är det i Västerbotten.

18 procent av kvinnorna i Västerbotten är stressade, medan männen tar det betydligt lugnare, endast 8 procent uppger att de känner sig stressade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".